Για την ιστορία του σχολείου μας πήραμε πληροφορίες από την κ. Κατερίνα Τάμπαση, αγαπημένη δασκάλα του σχολείου για πολλά χρόνια μέχρι και τη συνταξιοδότησή της, η οποία μας έστειλε μια εργασία που είχε κάνει μαζί με μαθητές της με αυτό το θέμα. Την ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά της. Κάπως έτσι λοιπόν οι παλιοί θα θυμηθούν και οι νεότεροι θα μάθουν …

Νέα Μάκρη  Οκτώβριος  2008    

  Ομάδα τοπικής ιστορίας

   Ενότητα:   1ο   Δημοτικό σχολείο Νέας Μάκρης- ιστορική διαδρομή

Συντάκτρια: Τάμπαση  Κατερίνα- δασκάλα του 1ο Δημ. Σχ.Ν Μάκρης (1979-2008)

          Αμέσως μετά την εγκατάσταση των προσφύγων στην περιοχή της Ξυλοκέριζας (1924)λειτούργησε και το Δημοτικό σχολείο. Στο μαθητολόγιο του σχολικού έτους 1925-26 φέρονται εγγεγραμμένοι 61 μαθητές (35 αγόρια και 24 κορίτσια). Μεταξύ των Μακρινών μαθητών φοιτούσαν 5 μαθητές από το Μαραθώνα, 2 από το Γραμματικό, 2 από τα Βρύσιλα  και 1 από το Λιόπεσι (Παιανία)

Κτίριο δεν υπήρχε και το σχολείο στεγάστηκε κατ΄ αρχή στην εκκλησία και αργότερα σε ενοικιαζόμενες αίθουσες. ..Κάναμε μάθημα πότε στα πεύκα , πότε στη θάλασσα, πότε σε άλλα σπίτια που τώρα έχουν  χαλαστεί, μεγάλη ταλαιπωρία αλλά μετά έγιναν οι δυο αίθουσες και τακτοποιηθήκαμε. Εκεί που είναι σήμερα το δημοτικό. Ήταν πολλά παιδιά .Γιατί ερχότανε και Ανατολή και Αγία Μαρίνα και από του Γκίκα και από το Ζούμπερι.{…}   ( μαρτυρία Βάγια Παπαδοπούλου).       

Πρώτος δάσκαλος ήταν ο Γεώργιος Πολίτης, ο οποίος ήταν δάσκαλος και στη Μάκρη της Μ. Ασίας. Από το βιβλίο πράξεων της σχολικής εφορείας προκύπτει ότι οι εργασίες για την ανέγερση διδακτηρίου,  στη θέση που είναι και σήμερα (Αγίας Παρασκευής και Χαράλαμπου Καραβασίλη), άρχισαν το 1938. Ολοκληρώθηκε και λειτούργησε ως σχολείο γύρω στο 1950.

Πρόεδρος της σχολικής εφορείας ήταν ο Αντώνιος Λουίζος, ταμίας ο Αντώνης Σουλαντώνης, μέλη ο Ιωάννης Τσακιργιάννης και ο  Βλάσης Μανάβης. Γραμματέας ήταν ο δάσκαλος και διευθυντής του σχολείου, Γεώργιος Φίλιππας.

 Το κτίριο αυτό που, όπως διηγούνται οι παλαιότεροι, κτίστηκε ακόμα και με την προσωπική εργασία των μαθητών του.

Το 1967-68 κτίστηκε,  με ενέργειες της τότε  σχολικής εφορείας, η δεύτερη πτέρυγα του κτιρίου που κάλυπτε στεγαστικές ανάγκες ως το 1999. Μετά το σεισμό της Πάρνηθας το ‘99 χαρακτηρίστηκε ακατάλληλο για  σχολική χρήση και ακατάλληλο παραμένει.

 Η τρίτη πτέρυγα κατασκευάστηκε  από τον ΟΣΚ και δόθηκε στους μαθητές και τους δασκάλους τους το 1986.

Σήμα του σχολείου μας είναι η βελανιδιά της αυλής ,την οποία, σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες, παραχώρησε στο σχολείο ο Αντώνης Μόσχος.